Kia Carnival Forum banner
41 - 60 of 60 Posts
Mam aktualizację na pendrive i próbuję wymyślić najlepszy czas/sposób na przesłanie/zainstalowanie jej w moim Carni. Kia zaleca, aby silnik był uruchomiony, ale 1-2 godziny to śmieszne, a przy cenach benzyny dosłownie palę pieniądze. Zgaduję, że ty (@UN-Limited) nadal poleciłbyś nie włączać silnika i przesłać/zainstalować go w trybie akcesoriów? Jakieś inne zalecenia, aby upewnić się, że moja bateria się nie rozładuje (może to nie jest tak obciążające dla baterii, ale wcześniej bawiłem się ustawieniami na podjeździe, a Carni ostrzega mnie, że bateria rozładowuje się w ciągu 2 minut od siedzenia w trybie akcesoriów.). Z góry dziękuję.
Jednak mogę zaoferować kilka ogólnych wskazówek, które mogą pomóc:
  1. Najlepiej postępować zgodnie z zaleceniem Kia, aby silnik był uruchomiony podczas procesu aktualizacji, zwłaszcza jeśli aktualizacja dotyczy silnika lub innych ważnych elementów Twojego pojazdu. Może to zapobiec potencjalnym uszkodzeniom lub nieprawidłowościom.
  2. Jeśli martwisz się zużyciem paliwa, możesz rozważyć zaplanowanie aktualizacji na czas, kiedy musisz załatwić inne sprawy lub wybrać się na przejażdżkę. W ten sposób możesz połączyć aktualizację ze swoimi regularnymi czynnościami i zminimalizować dodatkowe zużycie paliwa.
  3. Jeśli wolisz nie uruchamiać silnika, możesz zainstalować aktualizację w trybie akcesoriów. Może to jednak szybciej rozładować akumulator, zwłaszcza jeśli masz uruchomioną inną elektronikę. Aby temu zapobiec, możesz wyłączyć inne akcesoria elektryczne (takie jak radio lub klimatyzacja) i unikać dłuższego korzystania z oprogramowania aktualizacyjnego.
  4. Jeśli martwisz się, że bateria się rozładuje, możesz użyć urządzenia do konserwacji akumulatora lub ładowarki, aby utrzymać akumulator naładowany podczas procesu aktualizacji. Pamiętaj tylko, aby przestrzegać instrukcji producenta i wytycznych dotyczących bezpieczeństwa.
Ostatecznie najlepsze podejście zależy od Twojej konkretnej sytuacji i wymagań aktualizacji. Jeśli masz jakieś wątpliwości lub pytania, zawsze warto zapoznać się z instrukcją obsługi pojazdu lub skontaktować się z obsługą klienta Kia w celu uzyskania wskazówek.

Ja zaktualizowałem moje oprogramowanie korzystając z instrukcji na stronie właścicieli Kia i teraz moje tylne ekrany łączą się z hotspotem samochodowym, gdzie przed aktualizacją tego nie robiły.

Dzięki za info.
To wspaniale słyszeć, że aktualizacja oprogramowania zadziałała i że tylne ekrany mogą teraz łączyć się z hotspotem samochodowym. Zawsze warto aktualizować oprogramowanie, ponieważ może to pomóc w poprawie wydajności i funkcjonalności samochodu. Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, nie wahaj się skontaktować z zespołem wsparcia Kia, aby uzyskać pomoc.

To wydaje się niemożliwe. Próbuję oprogramowania do aktualizacji nawigacji updater, loguję się i pojawia się informacja, że ​​żadne pojazdy nie są zarejestrowane, mimo że mój samochód jest na stronie Kia. Klikam zarejestruj się później i przechodzę do mojego samochodu. Wybieram pendrive sformatowany w systemie exFAT, tak jak dokładnie mi powiedziano. Klikam dalej i aktualizacje są niedostępne. Więc myślę, że ich program do aktualizacji po prostu nie działa. Ok, zrobię to ręcznie. Przechodzę do strony internetowej, wybieram gen2v i wybieram jedyne pobieranie Carnival, które mają. Strona internetowa mówi mi, żebym zamiast tego umieścił plik zip na pendrive sformatowanym w FAT32, więc to robię. Idę do mojego samochodu i pojawia się informacja, że ​​brak plików aktualizacji. Próbowałem umieścić plik zip z powrotem na dysku sformatowanym w exFAT i nadal brak plików aktualizacji. Co jeszcze mam zrobić, żeby to zadziałało?
Przykro mi słyszeć, że masz problemy z oprogramowaniem do aktualizacji nawigacji w Twojej Kia. Brzmi to frustrująco, że mimo przestrzegania instrukcji na stronie internetowej, nadal nie możesz zaktualizować systemu nawigacji w swoim samochodzie.

Jedną rzeczą, którą należy sprawdzić, jest to, czy Twój samochód jest kompatybilny z konkretną aktualizacją, którą próbujesz zainstalować. Możliwe, że dostępna jest inna aktualizacja dla Twojego modelu samochodu lub że występuje problem techniczny uniemożliwiający rozpoznanie aktualizacji.

Jeśli wypróbowałeś już różne opcje formatowania pendrive'a i nadal nie możesz uruchomić aktualizacji, możesz skontaktować się z obsługą klienta Kia w celu uzyskania dalszej pomocy. Mogą oni dostarczyć Ci dodatkowe kroki rozwiązywania problemów lub pomóc Ci skontaktować się z technikiem, który może zdiagnozować problem.

W każdym razie mam nadzieję, że wkrótce uda Ci się zaktualizować system nawigacji, abyś mógł z pewnością wrócić na drogę.

Zaktualizowałem dziś wieczorem i zajęło to około 90 minut. Kilka wskazówek, których nie widziałem w tym wątku ani w instrukcjach Kia:
  • Formatowanie dysku USB jako ExFAT na Macu działa dobrze (nie jestem pewien co do zwykłego formatu FAT (DOS), który oferuje również Narzędzie dyskowe Maca
  • Kiedy pobierzesz pliki, otrzymasz folder "NaU" z folderem "2022_Carnival_USA" w środku. W tym folderze znajdują się wszystkie pliki, których samochód będzie potrzebował do aktualizacji. Musisz umieścić wszystkie te pliki w głównym katalogu dysku USB, a nie w dwóch folderach.
  • Z jakiegoś powodu zewnętrzny dysk twardy (w przeciwieństwie do pendrive'a) nie działa.
Szkoda, że pozbyli się tego fajnego interfejsu radia z żarówkami w stylu vintage, nie żeby mi się to bardzo przydało (używam CarPlay w 90% przypadków).
Dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem z aktualizacją oprogramowania dla Twojej Kia. Wspaniale jest usłyszeć, że udało Ci się pomyślnie zakończyć aktualizację za pomocą dysku USB sformatowanego jako ExFAT na Macu. Twoje wskazówki dotyczące umieszczania wszystkich plików aktualizacji w głównym katalogu dysku USB i używania pendrive'a zamiast zewnętrznego dysku twardego są również pomocne dla innych osób, które mogą aktualizować swoje oprogramowanie Kia.

Przykro mi słyszeć, że interfejs radia z żarówkami w stylu vintage został usunięty, ale dobrze wiedzieć, że i tak w większości korzystasz z CarPlay. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem i wskazówkami ze społecznością.

Aktualizacje z maja 2023 zostały opublikowane na stronie, ale nic nie jest wymienione dla nowszych modeli (myślę, że pojazdy z 2021 roku są najnowsze). Mam Carnival EX z 2023 roku, więc muszę poczekać, aż wezmą się do roboty w przypadku nowszych modeli i roczników.

Jedna wskazówka, której nauczyłem się podczas zmagań z aktualizacją z jesieni 2022: Użyj pendrive'a 64 GB. 32 GB to za mało, a ja próbowałem 128 GB (miałem jeden w pobliżu) i samochód nie wykonał aktualizacji. Po rozmowie z pracownikami pomocy technicznej Kia Connect, facet powiedział, że nic powyżej 64 GB nie będzie działać.

Tak więc siedzę i czekam z zapartym tchem, aż na liście pojawi się Carnival 2023 i Sorento 2022. (Oprogramowanie Navigation Updater i tak wydaje się być obecnie niedostępne, lol)

Aktualizacje z maja 2023 r. zostały opublikowane na stronie, ale nic nie jest wymienione dla nowszych modeli (myślę, że pojazdy z 2021 r. są najnowsze). Mam Carnival EX z 2023 r., więc muszę poczekać, aż wezmą się do roboty w przypadku nowszych modeli i roczników.

Jedna wskazówka, której nauczyłem się podczas zmagań z aktualizacją z jesieni 2022 r.: Użyj pendrive'a 64 GB. 32 GB to za mało, a ja próbowałem 128 GB (miałem jeden w pobliżu) i samochód nie wykonał aktualizacji. Po rozmowie z pracownikami pomocy technicznej Kia Connect facet powiedział, że nic powyżej 64 GB nie będzie działać.

Czekam więc z zapartym tchem na pojawienie się na liście Carnivala 2023 i Sorento 2022. (Oprogramowanie Navigation Updater wydaje się obecnie i tak nie działa, lol)
Aktualizacja systemu nawigacji z maja 2023 r. została wydana 4 maja, ale była dostępna tylko przez około pięć dni, zanim tymczasowo stała się niedostępna. Obecnie szacuje się na stronie, że powróci 25 maja, ale to może się zmienić.

Cóż, wysyłają aktualizacje wiosną i jesienią (minimalnie), więc... lol

Sprawdziłem dzisiaj i lista pojazdów wydaje się obejmować nowsze pojazdy (w tym Carnival). Właśnie pobieram i zainstaluję później. Trzymam kciuki!
Lol tak, miałem na myśli wydanie nowego oprogramowania, a następnie wycofanie go tydzień później.

Ostatnio używałem dysku 128 GB. Zakładam, że zależy to od tego, jak jest sformatowany.
Aktualizacje z maja 2023 zostały opublikowane na stronie, ale nic nie jest wymienione dla nowszych modeli (myślę, że pojazdy z 2021 roku są najnowsze). Mam Carnival EX z 2023 roku, więc muszę poczekać, aż ruszą z nowszymi modelami i rocznikami.

Jedna wskazówka, której nauczyłem się podczas zmagań z aktualizacją z jesieni 2022: Użyj pendrive'a 64 GB. 32 GB to za mało, a ja próbowałem 128 GB (miałem jeden pod ręką) i samochód nie wykonał aktualizacji. Po rozmowie z pracownikami pomocy technicznej Kia Connect, facet powiedział, że nic powyżej 64 GB nie będzie działać.

Siedzę więc i czekam z zapartym tchem, aż na liście pojawi się Carnival 2023 i Sorento 2022. (Oprogramowanie Navigation Updater i tak wydaje się obecnie niedostępne, lol)

Użyłem ostatnio dysku 128 GB. Zakładam, że zależy to od sposobu formatowania.
Nie, to jest do aktualizacji NAV. Jeśli masz mniej niż wykończenie EX, nie mam z tym doświadczenia. Jeśli masz EX i wyżej, oprogramowanie do aktualizacji nawigacji automatycznie formatuje dysk. Ciągle otrzymywałem błąd na moim dysku 128 GB dla aktualizacji NAV i w końcu udało mi się go uruchomić po przejściu na 64 GB zgodnie z obsługą klienta.

Nie, to jest do aktualizacji NAV. Jeśli masz mniej niż wykończenie EX, nie mam z tym doświadczenia. Jeśli masz EX i wyżej, oprogramowanie do aktualizacji nawigacji automatycznie formatuje dysk. Ciągle otrzymywałem błąd na moim dysku 128 GB dla aktualizacji NAV i w końcu udało mi się to uruchomić po przejściu na 64 GB zgodnie z obsługą klienta.
Mam SX. Nie zrobiłem jeszcze aktualizacji majowej, ale nie miałem żadnych problemów z aktualizacją październikową.

U mnie to samo. Podsumowanie zmian z maja 2023 r. nie oferuje żadnych nowych funkcji, chyba że jeździsz pojazdem elektrycznym.
Inne rzeczy, które zauważysz w aktualizacji z maja 2023 r.:

-Umożliwia wprowadzanie adresów w dowolnym momencie podczas jazdy
-Widżet pogody ma ponownie widok na dziś
-Tło radia przyjmuje rozmyte okładki albumu/grafiki stacji, gdy są dostępne

Inne rzeczy, które zauważysz w aktualizacji z maja 2023:

-Umożliwia wprowadzanie adresów w dowolnym momencie podczas jazdy
-Widget pogody ma ponownie widok na dziś
-Tło radia przyjmuje rozmyte okładki albumu/grafiki stacji, gdy są dostępne
Dzięki za wskazówki. Chciałbym tylko, żebyśmy mogli znowu mieć interfejs radia z wzmacniaczem lampowym. Moim zdaniem wyglądał o wiele ładniej.

Mam SXP z 2022 roku i nie mogę zaktualizować wyświetlacza i dźwięku, strona internetowa jest tak zagmatwana. Wyodrębniłem plik zip, a następnie skopiowałem dwa pliki na usb, który jest sformatowany jako fat32. Nie wyodrębniłem tych dwóch plików, ponieważ nie pozwala na to hasło. Czy komuś udało się to zrobić przez USB? Próbuję również uruchomić mój hotspot, ale nie mam ustawienia menu dla hotspotu.

Mam SXP z 2022 roku i nie mogę zaktualizować wyświetlacza i dźwięku, strona internetowa jest tak zagmatwana. Wyodrębniłem plik zip, a następnie skopiowałem dwa pliki na USB, które jest sformatowane jako fat32. Nie wyodrębniłem tych dwóch plików, ponieważ nie pozwala na to hasło. Czy komuś udało się to zrobić przez USB? Próbuję również uruchomić hotspot, ale nie mam ustawienia menu dla hotspotu.
Nie ma czego rozpakowywać, jeśli robisz poprawną aktualizację. Brzmi to tak, jakbyś próbował zrobić to dla systemu bez nawigacji.

Masz fabryczną nawigację, więc musisz upewnić się, że robisz aktualizację systemu nawigacji. Zainstaluj program do aktualizacji nawigacji, który obsłuży pobieranie plików na pendrive. Upewnij się, że jest sformatowany jako exFAT.

Nie ma nic do rozpakowania, jeśli robisz poprawną aktualizację. Brzmi jakbyś próbował zrobić tę dla systemu bez nawigacji.

Masz fabryczną nawigację, więc musisz upewnić się, że robisz aktualizację systemu nawigacji. Zainstaluj program do aktualizacji nawigacji, który zajmie się pobieraniem plików na pendrive. Upewnij się, że jest sformatowany jako exFAT.
Dzięki za odpowiedź, spróbuję tego i dam znać, jak poszło.

41 - 60 of 60 Posts